Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. November 09. 13:53, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu

A Google-nak fizetnie kell a hírekért

A Google-nak fizetnie kell a hírekért

A keresőcégnek valószínűleg fizetnie kell majd a francia média tartalmaiért.

Néhány nappal a Google Hírek brazíliai bojkottja után most Franciaországban is forró lett a keresőcég lába alatt a talaj, hiszen a helyi média képviselői szeretnék kierőszakolni, hogy a vállalatnak fizetnie kelljen szolgáltatásba bekerülő tartalmak (címek és bevezetők) után.

Brazíliával ellentétben a téma tárgyalása Franciaországban a legmagasabb szinteken zajlik, a befolyásos médiamoguloknak hála már az asztalon hever egy konkrét törvényjavaslat, amely elfogadása esetén a Google számára nem lenne többé opcionális a kérdéses tartalmak utáni fizetés.

Természetesen a keresőcég nem kíván közvetlenül egy fillért sem visszaforgatni a kiadókhoz, a jelenlegi álláspont szerint a szabályozás életbe lépése esetén egyszerűen eltávolítanak minden olyan forrást a hírekből, amely után fizetniük kellene, ez a francia média színét-javát érintené. A megoldás senki számára sem megfelelő: a Google tartalmakat, míg a hírportálok látogatókat veszítenének, végső soron pénzügyileg senkinek sem érné meg a hírek szolgáltatás romba döntése.

Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy a törvényjavaslat valamikor az év végén át fog menni az állami gépezeten. Francois Hollande, az ország miniszterelnöke a hírek alapján még hétfőn tárgyalt ezen ügyben a Google vezérigazgatójával, a megbeszélésen pedig a források szerint megpedzegette Eric Schmidtnek, hogy a lehető legkedvezőbb ár kicsikarása miatt érdemes lenne a keresőcégnek rövid időn belül megegyeznie a média képviselőivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.