Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Szeptember 04. 12:35, kedd | Külföld
Forrás: Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti

A kelet-európai romák helyzetét értékelték Brüsszelben

A kelet-európai romák helyzetét értékelték Brüsszelben

A mikrohitel-programok folytatását és elterjesztését szorgalmazta az Európai Bizottság, a Világbank és a szegények vállalkozását segítő, magyarországi Kiútprogram által szervezett, a kelet-európai romák társadalmi és gazdasági helyzetét értékelő konferencián kedden Brüsszelben Andor László társadalmi ügyekért felelős európai biztos.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő arról beszélt, hogy meg kell szüntetni a roma és a nem roma közösségek közti társadalmi különbségeket, Polgár András a Kiútprogram vezetője pedig sikeresnek ítélte a kísérleti programot, egyúttal az Európai Unió és a magyar kormány segítségét kérte a romák felzárkóztatásában.
Andor László jó példának nevezte a programot arra, hogy miként lehet együtt dolgozni a változtatás érdekében. A biztos kifejtette, hogy a Bizottságnak sikerült napirendre tűznie a romák helyzetét, nemcsak uniós, hanem tagállami szinten is, és romastratégiák kidolgozására szólította fel a tagállamokat. A szegénységben élők helyzetét rögzíteni kell a köztudatban, napirenden kell tartani és a megsegítésükre kidolgozott programokat diszkrimináció nélkül kell végrehajtani. Andor László elmondta, hogy Magyarországgal együtt 11 tagállamban indult mikrohitel-program mélyszegénységben élők számára, és ezeknek az országoknak a szóban forgó programokat folytatniuk kell. Elmondta, hogy a Bizottság pozitív példaként tartja számon Magyarországot, ahol politikai lépések születtek a romák integrációjának érdekében, a kormány pedig a többi között a foglalkoztatás szisztematikus növelését tűzte ki célul. A mikrohitel Andor László szerint sikeres eszköz lehet a munkahelyteremtésre. Az EB folytatni kívánja a mikrohitel-programokat az Európai Szociális Alap bevonásával.
Polgár András hangsúlyozta, hogy a "szegények bankjának" is nevezett Kiútprogramegyidejűleg praktikus tudást ad, és tartós kapcsolatot alakít ki üzleti szereplők között. "Az út hosszú, tele van kereszteződésekkel, és nem mindenki tartja be a közlekedési szabályokat" - jelentette ki. A kísérleti program elsődleges célja a romák társadalmi mobilitásának és integrációjának elősegítése. A program információkat, pénzügyi segítséget nyújt a mélyszegénységben élők számára abból a célból, hogy elősegítse önfoglalkoztatásukat. A program forrásainak nagy részét az Európai Unió Páneurópai Roma Integrációs Módok Koordinációjának Roma befogadás: Önfoglalkoztatás és mikrohitel elnevezésű projektje biztosította csaknem másfélmillió euró értékben.
A Kiútprogram a bangladesi, Nobel-békedíjas Muhammad Junusz által létrehozott Grameen-modellre épül, amelynek keretében mélyszegénységben élő embereknek viszonylag kis összegű kölcsönöket, úgynevezett mikrohiteleket nyújtottak, hogy önálló jövedelemtermelő tevékenységbe tudjanak kezdeni.
Polgár András szerint a program működőképességéhez minden szereplő közreműködésére szükség van. A legnagyobb akadályt a civil szféra gyöngeségében látja, aminek szerinte súlyos gazdasági következményei vannak. A program vezetője leszögezte, hogy az adófizetők pénzébe kerülő közmunkaprogramok nem oldanak meg semmit. Úgy vélte a hasonló mikrohitel-programok hasznosságáról a politikusokat is nagyon nehéz meggyőzni, ezért sokszor az is siker, ha nem segítenek, csak nem akadályozzák a projektet.
Göncz Kinga szocialista EP-képviselő kifejtette, hogy a rendszerváltás előtt asszimilálni próbálták a romákat, kisebbek voltak a társadalmi különbségek, és a szocialista teljes foglalkoztatás miatt nem volt munkanélküliség. A szocialista képviselő úgy vélte, a romák később nem tudtak alkalmazkodni a körülményekhez, és megállapította, hogy a leszakadó, mélyszegénységben élők között nagy többségben vannak a romák.
"Ezt a szakadékot meg kell szüntetni" - mondta a korábbi külügyminiszter. A Kiútprogramról szólva kiemelte: nem csak arra tanítják a mélyszegénységben élő romákat, hogy miként kell vállalkozni, hanem arra is, hogyan küzdjék le a reménytelenséget és az őket sújtó előítéleteket.

Címkék: EU-kisebbségek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez