Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Szeptember 05. 11:15, szerda | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Egy kínai beruházó 'rémálomként' emlegette észak-koreai tapasztalatait

Egy kínai beruházó 'rémálomként' emlegette észak-koreai tapasztalatait

Nyilvános, éles hangú üzenetváltásba torkollt egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat és észak-koreai partnerei közötti üzleti konfliktus.

Nyilvános, éles hangú üzenetváltásba torkollt egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat és észak-koreai partnerei közötti üzleti konfliktus, s a kínai beruházó szerdán arra figyelmeztetett, Pekingnek nem kellene vállalatait észak-koreai beruházásokra ösztönöznie, saját tapasztalatát pedig "rémálomnak" nevezte.

Az Észak-Koreával határos Liaoning tartományi vállalat 75 százalékos - 36 millió euró értékű - részesedéssel alapított egy évi 10 millió tonnás teljesítménnyel tervezett vasércfeldolgozót. Vu Hszi-seng (Wu Xisheng), a Hszijang (Xiyang) csoport vezérigazgató-helyettes a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, cégét becsapták, a koreai partnerek a szerződést megszegve folyamatosan növelték a földbérlet, az energia- és vízszolgáltatás, valamint a munkabér költségeit. Állítása szerint mindez azzal a kifejezett céllal történt, hogy őket eltávolítsák.
"Nem csak rólunk van szó, minden olyan vállalatról, amely Észak-Koreában beruház" - hangoztatta Vu, aki szerint a szomszédos ország nem rendelkezik a külföldi beruházásokhoz szükséges feltételekkel.
Az észak-koreai KCNA hírügynökség éles hangú válaszban bírálta a kínai vállalatot, amely - a koreai fél szerint - megsértette a szerződést, mivel ígérete ellenére a négy éve aláírt szerződésben vállalt összegnek csak a felét fordította a beruházásra. A "támadást" "az ellenséges erők" akciójának nevezte. A kínai cég a pénz visszatartását a koreaiak kiszorító politikájával magyarázta.
Állítólag Észak-Korea már beleegyezett 30 millió euró kártérítés megfizetésébe, de a fizetésre a szerződés aláírása után száz nappal sem került sor. E helyett a koreai fél újabb tárgyalásokat kezdeményezett, amit a Hszijang elhárított.
A kínai kereskedelmi tárca augusztus közepén, amikor Csang Szung Taek észak-koreai politikus, az ország új vezetőjének gazdasági reformokat szorgalmazó nagybátyja Kínában járt, megállapodott abban, hogy együttműködik Phenjannal három észak-koreai gazdasági övezet létrehozásában. A kínai miniszterhelyettes Csen Csien (Chen Jian) akkor a központi pártlapban a kínai vállalatok észak-koreai befektetéseinek ösztönzését szorgalmazta.
Vu ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte elhibázott szándékról van szó, s nem ők az egyetlen kínai vállalat, amely már pórul járt Észak-Koreában. Mint mondta, a jelek szerint a kínai kormány tehetetlen, vonakodik közbelépni vállalatai érdekében.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez