Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Augusztus 31. 10:50, szerda | Helyi
Forrás: baon.hu

Érdemes rendőrt hívni vadbaleset esetén

Érdemes rendőrt hívni vadbaleset esetén

Vaddal történő ütközés esetén, ha az autóvezető a felelős, a gépjármű kötelező felelősségbiztosítója a vad értékét megtéríti, mely a kisebb vadak esetében 10-30 ezer forint,

egy vaddisznó azonban 100 ezres értéket is képviselhet, egy szarvas értéke pedig milliós nagyságrendű is lehet. Az autóban keletkezett károkat azonban csak a casco biztosítás fedezi.

Ha vezetés közben meglátunk egy őzet az úttesten, lassítsunk, esetleg dudáljunk, és várjunk pár másodpercet, mert van rá esély, hogy az állatot egy másik is követi – hívja fel a figyelmet közleményében az Országos Magyar Vadászkamara. Hazánkban a legelterjedtebb nagyvadfaj az őz, az ország egész területén előfordul, állománya körülbelül 360 ezer egyed.

– Az elmúlt 9 hónapon belül a feleségem egyszer, én pedig két alkalommal ütköztem őzzel, emellett kétszer vészfékezésre kényszerítettek az állatok. Édesanyám Mezőberényben lakik, gyakran meglátogatjuk: mind az öt alkalommal a Kecskemét és Mezőberény közötti útszakaszon találkoztunk az állatokkal – mesélte a kecskeméti Serfőző Mihály.

Elmondta: az ütközések minden esetben szürkületkor vagy sötétben történtek. A vadveszélyt jelző táblákat látva fokozottan figyelte az utat, ám még a sebességhatárokat betartva sem sikerült megakadályoznia a balesetet. – Az egyik alkalommal a megengedett 90 km/h-val haladtam. 50 méteren belül lépett be elém az őz, így esélyem sem volt megállni, hiszen ilyen tempónál a féktávolság 60-65 méter. A másik esetben pedig mindössze 60 km/h-val mentem, azonban úgy sem tudtam időben megállni, annyira közel tűnt fel az állat – fogalmazott.

Serfőző Mihály kifejtette: az ütközések után minden esetben elfutottak az őzek. – Kerestem az állatot az árokparton, de nem láttam semmit – mesélte. A balesetek során sem ő, sem felesége nem sérült meg, az autó eleje azonban komolyan megrongálódott. – Egyik esetben a kocsi jobb elejét, másik alkalommal a balt törte össze az őz. A legnagyobb kár értéke körülbelül 120 ezer forint volt: tönkrement az első lökhárító, a motorháztető, a lámpák és a légkondi – közölte.

– A biztosítónál gyorsan és gördülékenyen zajlott az ügyintézés, azonban rögtön felemelték a kötelező biztosítás összegét, mert a vaddal történő ütközés balesetnek minősül, ahol automatikusan a gépjármű vezetője a hibás, nem az őz – tette hozzá.

A vadelütések közúti balesetnek minősülnek. Bár nem kötelező rendőrt hívni, ha a vadbaleset során nem történik személyi sérülés, mégis érdemes, hogy elkerüljük az esetleges, későbbi bonyodalmakat. Az állat ugyanis vagy a vadászterület tulajdonosának vagy az állam tulajdona, és komoly értékkel bír. Éppen ezért az elütött vadat semmiképp sem szabad elvinni a helyszínről: az elhullott állat elvitele jogsértésnek, lopásnak minősül.

– Az állat elhullással járó elütése polgári úton anyagi kárrendezést vonhat maga után. Vadelütésnél a helyszínen csak az egyik érdekelt van jelen, a másik érdekelt nem tud nyilatkozni a rendőri intézkedés iránti igényéről, így azért, hogy a másik fél, az állat tulajdonosának érdekei sem sérüljenek, a rendőrhatóság intézkedése válik szükségessé. Jellemző gyakorlat ilyenkor, hogy a helyszínről a rendőrség értesíti a vadászterület tulajdonosát is, ez a balesetező számára is könnyebbséget jelent – tájékoztatta lapunkat közleményében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ha az autóvezető felelős az ütközésért, a vad értékét a gépjármű kötelező felelősségbiztosítója téríti meg a vadásztársaságnak. – A gépjárműben keletkezett kárt azonban a kötelező felelősségbiztosító nem fedezi. A gépjármű kárát a vadásztársaság tartozik megtéríteni akkor, ha nem tettek meg minden szükséges és kötelező intézkedést annak érdekében, hogy a vadakat távol tartsák az úttesttől, illetve a vadveszélyre nem hívták fel megfelelően az autósok figyelmét. A casco biztosítás viszont mindkét esetben fedezetet nyújt a gépjárműben keletkezett károkra – tájékoztatott Dr. Farkas Adrienn, a K&H Biztosító nem-élet üzletág termékmenedzsment vezetője.

A kisebb vadak értéke 10-30 ezer forint, míg egy vaddisznó néhány százezer forintos értéket képvisel, egy szarvas értéke pedig akár a milliós nagyságrendet is elérheti. – Casco biztosítás esetén a biztosító megtéríti a gépjárműben keletkezett károkat. Azonban a vad értékének megtérítése már nagyban függ a felelősség kérdésétől, így vaddal való ütközés esetén különösen fontos, hogy a baleset körülményei és így a felelősség minél pontosabban megállapítható legyen. Emiatt indokolt a rendőrség értesítése – közölte a biztosítási szakértő.

Elmondta: vadbalesetek szempontjából a májustól-augusztusig tartó időszak nevezhető kritikusnak, napszakot tekintve pedig különösen a hajnali órák és a szürkület, amikor a vadak leginkább aktívak. Szintén veszélyesek az olyan útszakaszok, amelyek rosszul belátható, fás, erdős területeken haladnak keresztül, vagy a vadak ivóhelyeként szolgáló patakok mellett haladnak. – A vadbalesetekről elkülönített statisztikák nem készülnek, de minden évben érkezik a társaságokhoz jó néhány bejelentés totálkárosra tört gépjárművekről, sőt sajnos súlyos személyi sérülésekről is – fogalmazott Dr. Farkas Adrienn.

forrás link:http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/erdemes-rendort-hivni-vadbaleset-eseten-681179

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.