Hírek
2014. Május 19. 14:37, hétfő |
Belföld
Forrás: InfoVáros
Gianni szigorúan zsűrizik

Úgy tűnik, hogy biztonságos és ízletes a magyar vadhús.
Élesítette ízlelőbimbóit, majd kést és villát ragadott Gianni! Az ismert olasz étterem tulajdonos magyar fogásokat tesztelt, és hozzáértőként szigorú kritikát fogalmazott meg. Az ismert szakácsokból, gasztrobloggerekből és újságírókból álló zsűri egy összetett kísérlet részeként, együtt vizsgálta a különféle érlelési fázisban, azonos konyhatechnológiával készített őzhúsokat.
„Nagyon sok féle húst eszem, és bár nem állítom, hogy a vadételek a kedvenceim, de – főleg télen – egy ízletes vaddisznópörköltre, vagy az olaszoknál megszokottabb ragura, illetve rántott őzlábfejre bármikor kapható vagyok” – árulta el Gianni Annoni, aki elismert gasztronómusként számtalanszor vesz részt szakmai kóstolókon. A minőséget szem előtt tartva ezúttal is szigorúan bírálta az elé kerülő vad-ínyencséget, amelyekről azt mondja, furcsa mód még mindig nem kerültek közel a magyarok szívéhez. „Érdekes, hogy a magyarok szívesen esznek halat, bár a tipikus halízt kerülik. Szeretnének tenger gyümölcseit enni, rákíz nélkül. És kívánják a vadat, de csak, ha nincs meg a jellegzetes vad íze. Pedig anélkül csak egy hús a sok közül” – tette hozzá nevetve Gianni.
A jó hangulatú kóstolón a gasztrobloggerek, a szakújságírók és az ismert séfek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) politikusaival együttízlelték a Némedi József mesterszakács által elkészített fogásokat. A négy, különböző érlelési idejű őzgerinc hirtelen sütve, enyhe fűszerezéssel, rózsaszínre került a bírák tányérjára, Gianniék nem tudták, éppen melyiket kóstolják. A cél az volt, hogy kiderüljön, melyik érlelési fázisban a leginkább jó minőségű,kívánatos és ízletes a vadhús. A zsűri nagyobbik részét az egy napra elejtett, illetve a 14 napja érlelt vadhús győzte meg (szemben a 2 és 21 napossal).
„A vadhúsból készült ételek nem tartoznak a magyarok mindennapi ételei közé, pedig ízletesek, változatosan elkészíthetők. Mivel a vad szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszeres kezelésektől mentes, kiváló minőségű és tápanyagforrású fogások készíthetők belőle” – emelte ki a NÉBIH elnöke, Dr. Oravecz Márton.
Akóstolás mellett mindegyik állat húsából érzékszervi, mikrobiológiai, kémiai, fizikai és fizikokémiai vizsgálatokat iskészít a NÉBIH. Mivel a vadhús népszerűsítése kormányzati szempontból is fontos, sőt a menzákra is szeretnék, hogy bekerüljön ez a húsfajta,különösen fontos jelentősége van egy objektív és hiánypótló vizsgálatnak, amelynek Gianniék kóstolása is része volt. Az eredmények hamarosan elkészülnek, és végre hivatalosan is kiderülhet, amit a szakértők állítnak: biztonságos és jó minőségű a magyar vadhús.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 18. 07:46, csütörtök | Belföld
Karácsony Gergely: aki Budapestet csődbe taszítja, azt Budapest magával rántja
Aki Budapestet csődbe taszítja, azt Budapest magával rántja - írta a főpolgármester a Facebook-oldalán, reagálva az Állami Számvevőszék jelentésére.
2025. Szeptember 18. 07:45, csütörtök | Belföld
Állami Számvevőszék: intézkedések hiányában a főváros az idei negyedik negyedévében fizetésképtelenné válhat
Intézkedések hiányában a Fővárosi Önkormányzat a 2025. év negyedik negyedévében fizetésképtelenné válhat, amelynek következtében a közfeladatok ellátása is veszélybe kerülhet
2025. Szeptember 18. 07:44, csütörtök | Belföld
Gulyás Gergely: 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány
Szerdai ülésén 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány, ezzel átlagosan a nyugdíjasok számára az idén 51 155 forintot kell kifizetni
2025. Szeptember 17. 07:33, szerda | Belföld
Szijjártó Péter: Amerika feloldja a vízummentességi korlátozásokat a magyar állampolgárok előtt
Szeptember 30-tól az Egyesült Államokban feloldják a vízummentességi program korlátozásait minden magyar állampolgár előtt, ami újabb komoly eredmény Donald Trump elnök hivatalba lépése óta