Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 21. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Hírszerzési információk szerint az orosz hadsereg a Baltikum lerohanását gyakorolta

Hírszerzési információk szerint az orosz hadsereg a Baltikum lerohanását gyakorolta

A NATO-hoz tartozó balti államok lerohanását gyakorolta az orosz hadsereg szeptemberben a Fehéroroszországgal közösen folytatott Zapad-2017 műveletben, a hidegháború óta tartott legnagyobb szabású hadászati gyakorlaton

- írta szerdán a Bild című német lap nyugati hírszerzési információkra hivatkozva.
Egy NATO-tagország hírszerző szervezetének munkatársai a Bildnek elmondták, hogy a hivatalosan védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott Zapad-2017 hadgyakorlaton résztvevő alakulatok valójában egy támadó műveletet gyakoroltak be.

A forgatókönyv arról szól, hogy Oroszország lerohanja a három balti államot - Észtországot, Lettországot, Litvániát -, és légicsapásokat mér nyugat-európai NATO-tagországokra, hogy elzárja az észak-atlanti szövetség baltikumi csapatainak utánpótlását, és megfélemlítse az érintett nyugat-európai országok lakosságát.

A légicsapások az úgynevezett kritikus infrastruktúra ellen, a többi között energiaellátó hálózatok, kikötők és katonai repülőterek ellen irányulnának az említett források szerint.

Az orosz egységek gyakorolták a Litvánia és Lengyelország között fekvő kalinyingrádi enklávéban, valamint a Szentpétervár és Murmanszk térségében telepített Iszkander típusú ballisztikus rakétaütegek bevetését is. A forgatókönyv alapján a rakétákkal Svédországot és Finnországot kellene sakkban tartani, amelyek ugyan nem NATO-tagok, de Moszkvában nem semlegesként tartják számon őket - írta a lap.

Német hírportálok jelentései szerint a NATO brüsszeli központjában egy szóvivő azt mondta, hogy nem kommentálnak állítólagosan hírszerzési információkat tartalmazó sajtóbeszámolókat.

Mindazonáltal hozzátette: egyértelmű, hogy a Zapad-2017 keretében államok közötti konflikus esetére kidolgozott műveleteket gyakoroltak be, és az is világos, hogy a hadászati gyakorlat a hivatalos orosz adatokhoz képest jóval nagyobb szabású volt.

Orosz adatok szerint a szeptember 14-től 20-ig folytatott hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vett részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és a Pszkovi megyében.

NATO-országok szakpolitikusai szerint Oroszország 100 ezernél is több katonát mozgósított a hadgyakorlatra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése