Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 20. 18:49, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

IMF/EU-konzultáció - Londoni elemzők: "kontraproduktív lehet Magyarország ostorozása"

IMF/EU-konzultáció - Londoni elemzők:

A szándékolttal ellenkező hatást eredményezhet, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU "folyamatosan ostorozza" Magyarországot

- vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik mindazonáltal az első negyedév végére megállapodást valószínűsítenek az IMF, az unió és a magyar kormány között.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója az eddigi fejleményekről befektetők számára pénteken összeállított áttekintésében annak a véleményének adott hangot, hogy ha az EU, az eurójegybank (EKB) és az IMF nem mutat készséget a kompromisszumra, az "a magyar fél megaláztatásának kockázatával járhat, és ez visszaüthet".
Az RBS vezető londoni közgazdászának értékelése szerint a magyar kormány valószínűleg azon a véleményen van, hogy "ő már megtette a magáét" az EU, az EKB és az IMF felé mutatott békülékeny gesztusokkal, és most azt szeretné, ha ez utóbbiak mutatnák fel megállapodási készségüket.
Ash szerint ebből a szempontból várhatóan Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök jövő heti találkozója lesz a meghatározó. Kettőjük eddigi tárgyalásainak "van bizonyos előtörténete ... különösen a 2010. májusi találkozó, amikor Barroso elvetette Orbán növekedésösztönző modelljét, és ez a (magyar) kormányt teljes gazdaságpolitikai programjának újragondolására kényszerítette". Magyarország ezután állt rá az "IMF-mentes gazdaságpolitikai irányra" - írta az RBS londoni elemzője pénteki helyzetértékelésében.
Timothy Ash mindezek alapján arra a következtetésre jut, hogy az EU-bizottság, az EKB és az IMF részéről megnyilvánuló "folyamatos ostorozás végső soron kontraproduktívnak bizonyulhat".
A Royal Bank of Scotland londoni felzárkózó piaci kutatási igazgatója ezzel kapcsolatban annak a véleményének is hangot ad, hogy az IMF hozzáállása Magyarországhoz "valamelyest szokatlan". Az RBS vezető elemzője közölte: "nem igazán" emlékszik olyan esetre, amikor a valutaalap "ennyire ne lett volna hajlandó" beleegyezni a tárgyalások megkezdésébe valamely tagországgal egy új finanszírozási megállapodásról.
Ash szerint Christine Lagarde nyilatkozata - amelyet az IMF vezérigazgatója Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel nemrégiben tartott megbeszélése után tett - "szinte azt a benyomást keltette", hogy az IMF alávetette magát a finanszírozási programról szóló hivatalos tárgyalások megkezdése fejében Magyarországtól politikai jellegű reformokat követelő EU-bizottsági álláspontnak.
Az RBS vezető londoni elemzőjének várakozása szerint azonban ha a jövő heti Barroso-Orbán találkozó "jól sikerül", akkor feltételezhető, hogy két-három héttel később - vagyis február közepéig - megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások egy IMF-finanszírozási programról, és ennek alapján az új program akár március végére megszülethet.
Más nagy citybeli befektetési házak is nagy valószínűséggel jósolják, hogy Magyarország néhány hónapon belül megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új készenléti csomagról, bár az előrejelzések ennek várható időpontjáról eltérnek.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli szakértői e héten erről összeállított prognózisukban közölték, hogy "legkorábban" az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi elemzői minap ismertetett átfogó előrejelzésükben megerősítették, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint a második negyedévben születik meg az egyezség az új IMF/EU-programról.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai legutóbbi prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy véleményük szerint a megállapodás "elérhető távolságban van".
Pénteki elemzésében Timothy Ash azt valószínűsítette, hogy az IMF és az EU-bizottság erős feltételrendszerű, valószínűleg 18-24 hónapra szóló készenléti programot szán Magyarországnak. Az RBS vezető londoni elemzője közölte: személyes becslése szerint a finanszírozási program értéke "10 milliárd SDR környékén" lesz.
Az SDR - különleges lehívási jogok - az IMF saját "valutája", amelyet egy meghatározott valutakosárból képeznek, értékét és kamatát a kosár fő valutáinak súlyozásával számítják ki. Az IMF pénteki kimutatása szerint 1 SDR jelenleg 1,189 euró, vagyis a Royal Bank of Scotland londoni kutatási igazgatója által valószínűsített 10 milliárd SDR értékű program hozzávetőleg 11,9 milliárd eurónak felelne meg.
A londoni elemzői közösségben ugyanakkor eltérnek a becslések arról, hogy milyen értékű EU/IMF-programra lenne szükség.
A JP Morgan minapi számításai szerint - tekintettel a magyar szuverén és kereskedelmi kötelezettségek lejárati struktúrájára és a külső finanszírozási igényekre - az EU/IMF-csomag akkor lehet hiteles, ha 2013 végéig "legalább 10 milliárd euró" finanszírozást tesz hozzáférhetővé.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által befektetők számára minap összeállított részletes áttekintés szerint azonban ahhoz, hogy az új EU/IMF-csomag hiteles legyen, teljes mértékben fedeznie kell a program időtartama alatt, illetve utána kialakuló potenciális finanszírozási réseket. A GS elemzőinek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a hitelkeret értékének hozzávetőleg 20 milliárd eurót kellene elérnie, annyit, amennyit Magyarország az előző készenléti egyezmény alapján kapott.

Címkék: IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése