Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Március 08. 12:24, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Izraelben sincs egyenjogúság a nemek között

Izraelben sincs egyenjogúság a nemek között

Az izraeli nők iskolázottabbak a férfiaknál, mégis átlagban egyharmaddal kevesebb fizetést visznek haza.

Igen lassú a változás az azonos munkáért azonos fizetséget elv megvalósítása felé: ha az eddigi ütemben csökken a megkülönböztetés, akkor az izraeli nők 2078-ban számíthatnak a férfiakkal azonos bérre a Háárec című napilap számításai szerint.
A zsidó államban a lányok a jobb tanulók: 62 százalékuk átment a vizsgán, míg a fiúknak csak 51 százaléka tette le tavaly az érettségit. Az első fokozatú diplomát szerzők 56 százaléka, a második fokozatot kapók 59 százaléka, a doktori fokozatot szerzőknek pedig 52 százaléka volt nő.
A vezető állásokban mégis háttérbe szorulnak: a minisztériumi dolgozók csaknem hatvan százaléka nő, de a fontos pozíciókig csak mintegy harminc százalékuk jut el, és országosan a komolyabb igazgatói állások 17 százalékát sikerült megszerezniük 2012-ben. Történtek előrelépések is: 2006-ban első alkalommal nőt neveztek ki a Legfelsőbb Bíróság élére, s 2011-ben először tábornoknőt is avattak Izraelben.
A Nők Nemzetközi Cionista Szervezetének (WIZO) adatai szerint Izraelben körülbelül kétszázezer nő panaszkodott családon belüli erőszakra tavaly, s a rendőrség több mint kilenc és fél ezer esetben indított nyomozást ezekben az ügyekben.
A nők jobban betartják a törvényeket: tavaly az izraeli elítélteknek mindössze 8,3 százaléka volt nő, a személyi sérülésekkel járó autóbalesetek negyedéért feleltek, és a halálos kimenetelű karambolok tíz százalékát okozták.
A januárban megválasztott új izraeli parlamentben a képviselők 24 százaléka nő, köztük első alkalommal van etióp származású hölgy, egy jogász-újságírónő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.