Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 15. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: HírTV

Lépésről lépésre rekonstruálta a mészárlást

Lépésről lépésre rekonstruálta a mészárlást

A norvég rendőrség Utoya szigetén a július 22-i kettős merénylet tettese, Anders Behring Breivik részvételével rekonstruálta a mészárlást - közölték vasárnap Oslóban.

A rövid hivatalos közlemény csak annyit tartalmaz, hogy Breiviket szombaton kihallgatták Utoya szigetén. Az egyébként a látogatók elől elzárt, Oslótól 40 kilométerre északra lévő tavi szigetre elkísérhette a hatóságokat a Verdens Gang című lap riportere, aki fényképeket készített a 32 éves, szélsőséges nézeteket valló férfiról.

Az újság szerint Breiviket csónakon vitték a szigetre, amely fölött eközben helikopterek köröztek. A képeken látszik, hogy erősen őrizték a fegyveres, golyóálló mellényt viselő rendőrök, részint azért, hogy ne szökhessen meg, de azért is, hogy megvédjék az esetleges bosszúállóktól. A kezére láncot, a derekára vezetőszárat erősítettek, és így mutatta meg lépésről lépésre tettének részleteit. Az egyik felvételen lőállásba helyezkedve, célzást imitálva látható. A nyolc órán át tartó rekonstrukciót filmre vették, és bizonyítékként fogják felhasználni.

Nem válaszoltak a gyilkosnak

Időközben napvilágot látott egy olyan információ is, amely szerint a norvég rendőrség nem törődött a múlt havi merényletek elkövetőjének a telefonhívásaival, amikor a férfi fel akarta adni magát. A rendőrség munkáját vizsgáló független bizottság szerint Breivik összesen tízszer hívta a rendőrséget, miközben a szigeten lövöldözött, de nyolc alkalommal válaszra se méltatták. A férfi július 22-én 69 fiatalt lőtt agyon a szigeten lévő baloldali ifjúsági táborban, előzőleg pedig óriási pokolgépet robbantott Oslo kormányzati központjában, ahol nyolc ember vesztette életét. Egy vasárnapi sajtótájékoztatón az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsítottat nem érintette közömbösen érzelmileg, hogy vissza kellett mennie a bűntény helyszínére, de megbánást nem mutatott: gyilkosságokat elismerte, de nem tartja bűnösnek magát. Azt állítja: a muszlim bevándorlás veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. (da)

MTI, hírTV

Címkék: oslo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.