Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 27. 10:23, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Még jelentkezhetnek a vállalatok az Európai helyes gyakorlat díjra

Még jelentkezhetnek a vállalatok az Európai helyes gyakorlat díjra

A vállalatok szeptember 12-éig jelentkezhetnek az Európai Helyes Gyakorlat díjra, amelyet a munkavédelmi szempontból példamutató cégek nyerhetnek el.

A pályázati anyagban a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelésére alkalmazott megoldásokat kell ismertetni - tájékoztatta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszpont az MTI-t.
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a munkával összefüggő stressz csökkentése érdekében indította el tavasszal az "Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt!" elnevezésű kétéves kampányát; a szervezet évtizedek óta hívja fel a figyelmet a legfontosabb munkavédelmi kérdésekre az Európai Unió tagállamaiban. A kampány részeként hirdették meg az Európai helyes gyakorlat díjat.

A munkavédelmi ügynökség korábbi, 36 ezer vállalat megkérdezésével elvégzett felmérése szerint a munkabalesetek után a munkahelyi stressz a második legnagyobb kockázati tényező, amely az unió aktív korú népességének 28 százalékát, azaz 56 millió munkavállalót, a mintegy 4 millió magyar munkavállalóból pedig csaknem 1,1 milliót érinthet közvetlenül.

A munkavállalók borúsabban látják a helyzetet a munkaadóknál. Az ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka szerint a stressz gyakori a munkahelyén, 10-ből 4 munkavállaló pedig úgy véli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója.

A munkahelyi stressz az Európai Unió tagállamaiban a becslések szerint évente 136 milliárd euró, ezen belül Magyarországon mintegy 440 milliárd forint kárt okoz a foglalkoztatóknak, elsősorban a vállalati szektornak, mivel a betegség miatt kieső munkanapok 50-60 százalékának hátterében a stressz, illetve annak negatív egészségi következményei állnak.

A munkahelyi stressz leggyakrabban az időhiány, a túl szoros határidők, a képességeknek vagy a szakképzettségnek nem megfelelő elvárások, illetve a személyi konfliktusok, és az ezek miatt kialakult feszültség, valamint a nem megfelelő munkafeltételek és munkakörnyezet miatt alakul ki.

A Nemzeti Fókuszpont felhívta a figyelmet arra: a díjra pályázhat minden olyan vállalat, amely akár a legegyszerűbb, de kreatív technikákat alkalmaz a munkahelyi stressz csökkentése érdekében. Jó gyakorlat lehet akár egy céges családi nap megszervezése, a születés- és névnapok közös ünneplése, a közös sportolás, az irodai masszázs biztosítása, az új munkatársak aktív integrálása, vagy akár az idősebb munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatásának kialakítása is. Külön kategóriában nevezhetnek a 100-nál kevesebb és a 100-nál több munkavállalót foglalkoztató cégek.

A nevezéseket a nemzeti fókuszpontok és az Európai Munkavédelmi Ügynökség értékeli, két lépésben. Az országos fordulóban továbbjutott pályamunkákat nemzetközi szinten bírálják el. A díjkiosztó rendezvényt 2015 áprilisában tartják a soros EU- elnökséget ellátó országban, amely jövőre Lettország lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben