Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 09. 14:13, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Nyomoznak – hormonnal kezelték a szarvasbikákat

Nyomoznak – hormonnal kezelték a szarvasbikákat

Állatkínzás és csalás miatt tett feljelentést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal – írja a Magyar Nemzet.

A gyanú szerint az elkövetők hormonokkal kezelt, zártkerti nevelésű szarvasokra szerveztek fizetős bérvadászatot külföldieknek anélkül, hogy erről tájékoztatták volna őket.

Bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), miután a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) jelentette, hogy Magyarországon zárt térben nevelt, hormoninjekciókkal kezelt kapitális szarvasbikákra rendeztek fizetős bérvadászatot külföldieknek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A magyar vadászati jogszabályok nem tiltják a nevelt szarvas agancsának szteroidokkal történő kezelését, azonban az állat-egészségügyi és az állatvédelmi szabályokat sérti. Az agancs fejlődésének zárt téren történő elősegítésére kizárólag a bevizsgált, engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett premixek és tápok használhatók fel, természetes úton történő etetés formájában. Tehát hormonhatású anyagokkal kezelni a szarvasokat azért, hogy agancsuk mérete nőjön, nem jogszerű. Nagyvadat egyébként zárt térben – az állatkerti tartás kivételével – csak vadaskertben, vadasparkban, valamint vadfarmon lehet tartani. A 200 hektárnál nagyobb, bekerített vadaskertben vadászati célú nagyvadtartás és vadászat is folyik. Vadaskert vadászterületnek minősülő területen létesíthető. A kisebb területű vadasparkban bemutató céllal tartanak vadat, bizonyos egyedeket azonban eseti vadászati engedéllyel itt is el lehet ejteni.

A bűncselekmény elkövetői tehát legalább két szabályt megszegtek: tiltott szerek felhasználásával növelték szarvasbikáik agancsméretét, illetve, bár zárt tértben nevelték, ezt nem jelezték a külföldi vadászoknak. A hormonkezelt bikák híre bejárta a nemzetközi vadászsajtót. A VM a tájékoztatásuk szerint a vad zárt téri tartásának pontosabb, egyértelműbb szabályozását tervezi .

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.