Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 03. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Political Capital: keresztülhúzhatja a Fidesz számításait egy határon túliaknak Magyarországon bejegyzett párt

Political Capital: keresztülhúzhatja a Fidesz számításait egy határon túliaknak Magyarországon bejegyzett párt

Ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valóban egy Magyarországon bejegyzett, a külhoni magyarok érdekeit képviselő pártszövetség alapításába fogna, az "keresztülhúzhatja a Fidesz számításait", a szervezet jó eséllyel pályázna az ötszázalékos küszöb átlépésére - írta a Political Capital gyorselemzésében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) vasárnapi marosvásárhelyi ülésén Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke felvetette, hogy hozzanak létre egy Magyarországon bejegyzendő határon túli pártot, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon azok a határon túli magyarok szavazhatnának, akik megszerezték a magyar állampolgárságot.
A Political Capital elemzésében ezzel kapcsolatban kifejti, "erősen kétséges", hogy megvalósul-e a Magyarországon bejegyzendő, határon túli párt ötlete, de az biztos, hogy "minden érintett komoly mérlegelésbe kezd arra az esetre, ha mégis lesz belőle valami".
A kormánypártok eddig "készpénznek vették", hogy a külhoni magyarok választójogával csak ők nyerhetnek, és a tavaly decemberben készült, mindezidáig egyetlen nyilvános határon túli közvélemény-kutatás igazolni látszik számításaikat - írták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy csak a magyarországi politika iránt érdeklődő erdélyi kisebbség körében elsöprő a Fidesz fölénye.
Véleményük szerint a pártot egyelőre nem választó és az anyaország vitáiba beszállni nem kívánó többség viszont megszólítható lenne egy ténylegesen őket képviselő formációval, sőt még a korábban magukat Fidesz-szimpatizánsnak tartókat is megzavarhatja, ha megjelenik a szavazólapon egy külhoni magyar párt.
A kormány még a legóvatosabb becslések szerint is félmillió új magyar állampolgárra számít, többségükre a Magyarországon "lemorzsolódó Fidesz-szavazók utánpótlásaként" tekintenek - hangsúlyozták. A júniusi romániai helyhatósági választások azonban világossá tették - fűzték hozzá -, hogy a Fidesz "legalábbis megosztja" az erdélyi magyarságot.
Az erdélyi ötletet "egyelőre érdemes a helyén kezelni" - mutattak rá. Megjegyezték, "a választás utáni feszültség levezetésére is hivatott" ülésen merült fel, ráadásul Markó Béla, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke "hamar hűteni is kezdte a kedélyeket", mondván, fontosabb a felkészülés az őszi romániai parlamenti választásra.
Arra is kitértek az elemzésben, hogy a szlovákiai Híd-Mostnak nem sok politikai hozadékkal járna, ha beszállna egy ilyen kezdeményezésbe, a délvidéki és kárpátaljai magyar pártok szintén megosztottak.
A megvalósulás esélyeinél azonban meglátásuk szerint fontosabb a felvetés várható politikai hatása. Emlékeztettek: Magyarországon eddig sokan hajlamosak voltak a Fidesz egységes bázisaként tekinteni a külhoni magyarokra. Ez a kezdeményezés "színvallásra készteti" a pártokat.
A Fidesz azonban akár még a maga javára is fordíthatja az ügyet, azt hangsúlyozva, hogy mindig is nemzetegyesítő céllal kezdeményezte a könnyített honosítást, és nem gondolkodott azon, hány szavazatot szerezhet ezzel - olvasható a Political Capital gyorselemzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése