Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 08. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Romániában közzétették a településenkénti fertőzési ráta térképét

Romániában közzétették a településenkénti fertőzési ráta térképét

Romániában az egészségügyi minisztérium közzétette hétfőn az utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, ugyanis az iskolák ennek függvényében dönthetik el,

hogy a szeptember 14-én induló tanévben hagyományos, online vagy vegyes rendszerben kezdik-e el az oktatást.

Az ország több mint 3100 településének túlnyomó többségében a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyitnak az iskolák, az utóbbi két hétben ugyanis a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezrelékét diagnosztizálták koronavírussal.

Az országban 43 olyan település van, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.

Az ország 410 településén 1 és 3 ezrelék között mérték az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési rátáját. Ezeken a településeken a hatóságok a sárgával jelölt forgatókönyv alkalmazását javasolják, ami azt feltételezi, hogy az alsó tagozat és a végzős (8. és 12.) osztályok diákjai vehetnek részt személyesen az órákon, a többi diák számára pedig - heti, kétheti váltásokban - váltakozva szerveznek hagyományos és online oktatást.

Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthetnek arról, hogy a zöld, sárga vagy vörös forgatókönyvet alkalmazzák.

A fertőzési ráta alapján egyetlen megyeszékhely sincs a 43 vörössel jelölt település között, ahol zárva maradnak az iskolák, de a kétmilliós Bukarestben és számos nagyvárosban 1 és 3 ezrelék között van a kéthetes fertőzési ráta, az iskolák tehát nem fogadhatják valamennyi diákjukat az órákon, egy részüknek online oktatást kell szervezniük.

A jelentős számú magyar lakossággal rendelkező városok közül Marosvásárhely, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós a zöld, míg Nagyvárad, Csíkszereda és Kézdivásárhely a sárga zónához tartozik.

A járványügyi hatóságok hétfői jelentésükben újabb 33 koronavírusos beteg haláláról számoltak be, így a járvány romániai áldozatainak száma 3926-ra emelkedett. Az ismert aktív fertőzöttek száma több mint 51 ezerre tehető, közülük 7300-an vannak kórházban, 465 súlyos beteget intenzív terápián ápolnak.

Az utóbbi 14 órában újabb 883 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Romániában, ezzel megközelítette a 96 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az átlagostól 25 százalékkal elmaradó hétfői fertőzésszám a hétvégén kiértékelt tesztek alacsony számával magyarázható. Heti összevetésben egyenletes maradt a járvány terjedése Romániában: az elmúlt héten mindössze egy százalékkal kevesebb (8228) új fertőzést regisztráltak, mint az azt megelőzőn.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése