Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. Május 05. 16:52, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Romániában újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

Romániában újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

Romániában az elmúlt héten több mint 170 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb emberéletet is követelt a járvány, így 24-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma

- derült ki a román közegészségügyi intézet pénteken közzétett összesítéséből. A 24. áldozat egy kanyaróval fertőzött, de más betegségekben is szenvedő kilencéves kislány, akit két hete kezeltek légzési elégtelenséggel a temesvári járványkórház gyermekgyógyászati részlegén, a halál közvetlen oka pedig tüdőgyulladás volt.

A közegészségügyi intézet honlapján megjelent legújabb összesítés szerint Romániában a héten 5290-re emelkedett a megerősített kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta. A járvány Románia csaknem teljes területére kiterjedt: a 41 megye közül mindössze Kovászna, Tulcea, Galati és Vrancea megyéből nem jelentettek kanyarós megbetegedést.

A legtöbb esetet az ország nyugati megyéiben regisztrálták: Krassó-Szörényből 965, Temes megyéből 950, Arad megyéből pedig 837 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek. A legtöbb áldozatot is az ország nyugati részében szedte a járvány: Temes megyében immár nyolc, Arad és Dolj megyében öt-öt, Krassó-Szörény megyében három halálos áldozatot követelt a járvány, de Calarasi és Szatmár megyében, illetve Bukarestben is meghalt már egy-egy beoltatlan gyermek kanyaróban.

Közben a román egészségügyi minisztérium honlapján társadalmi vitára bocsátottak egy törvénytervezetet, amely a szülőket és a közegészségügyi hatóságokat egyaránt felelőssé teszi, hogy a gyermekek megkapják a koruknak megfelelő védőoltásokat, szankciókat azonban nem szab meg. A tervezet szerint a tanintézményeknek a gyerekek beíratásakor oltási igazolást kell majd kérniük.

Romániában azt követően jelent meg a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni vakcina beadatását gyermekeiknek. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.