Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Szeptember 07. 11:33, szerda | PR
Forrás: (x)

Spórolás kondenzációs gázkazánnal

Spórolás kondenzációs gázkazánnal

A megfelelő kazán kiválasztása nem könnyű feladat. Ha már sikerült leszűkíteni a kört, és tudjuk, milyen típusú kazánt szeretnénk, valamivel könnyebb dolgunk van.

Ebben a cikkben a kondenzációs gázkazánokról lesz szó, ami segít eligazodni a döntési folyamat során és megbizonyosodni arról, ténylegesen jó döntés-e ez a típus számunkra.

A kondenzációs gázkazán igazán energiatakarékos megoldás. De miért is olyan hatékony, és egyáltalán mi a működési elve ennek a típusnak?

Spórolás kondenzációs gázkazánnal

A gázkazán földgázzal működik. A működés során a kazán belsejében elég a földgáz, az égés során pedig füstgáz keletkezik. A hagyományos kazánok esetében ez a füstgáz kedvezőtlenül hat a kazánra és annak működésére a kicsapódás során. Az optimális működéshez a távozó füstgáz nem emelkedhet 50 fok alá, ugyanis csak ennél magasabb hőmérséklet esetén biztosított a víz elpárolgása is. Magasabb hőmérsékleten a vízgőz is elillan, így nem károsítja a kazán belsejét.

Az elillanó gőz azonban további hőmennyiséget, úgynevezett rejtett hőt tartalmaz. Ezt a pazarlást tudjuk minimalizálni kondenzációs kazánnal, ugyanis az ezen az elven működő készülékek az így keletkezett hőmennyiséget is felhasználják. Végeredményben tehát: a gázkazán hatásfoka nő, a fűtésszámla csökken.

Kondenzációs kazánt leginkább az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél, vagy egyéb olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor nem dolgozik maximális teljesítményen a készülék. Radiátoros fűtés használatával is alkalmas lehet, de padló- vagy falfűtés esetén igazán hatékony megoldásnak számít.

A lakossági és nem lakossági fogyasztók egyaránt csak legalább 86%-os hatásfokú kazánokra kapnak engedélyt, így a kondenzációs gázkazán kézenfekvő megoldás.

Fontos megjegyezni, hogy a hatékonyság még tovább növelhető otthonunk megfelelő szigetelésével, ugyanis a keletkezett hő megtartása legalább olyan lényeges tényező a spórolásnál, mint annak előállítása. Ezen felül további módszereket is alkalmazhatunk a pazarlás minimalizálása érdekében, de a szigetelés az első lépések egyike kell, hogy legyen.

A kondenzációs gázkazán két legfőbb előnye tehát az üzemanyag takarékos működés, amihez alacsonyabb káros kibocsátás párosul. Fontos megemlíteni továbbá a készülék csendes működését, ami további érv lehet a választás során.

A sok pozitívum mellett meg kell említeni, hogy a kazáncsere a járulékos költségek miatt jelentős anyagi ráfordítással járhat, azonban még ezek mellett is sokszorosan megtérülő beruházásnak számít.

Címkék: gáz, gázkazán, spórolás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.