Hírek
2012. Április 16. 07:11, hétfő |
Belföld
Forrás: mno.hu / MTI
Szamócával a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából.
Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
James Parkinson angol ideggyógyász egy általa látott beteg alapján, 1817-ben leírta azokat a tüneteket, amelyek a betegséget jellemzik. Azóta hívják Parkinson-kórnak a betegséget, amely általában időskorban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki.
Többek között Michael J. Fox, a híres amerikai színész és a világ egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali lett áldozata ennek a betegségnek és egy holland tulipántermesztő, akinek fehér-piros tulipánját Parkinson doktor születésnapján, április 11-én sok országban kiállítják. A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.
Aedin Cassidy angol és Hsziang Kao (Xiang Gao) amerikai professzor két hatalmas vizsgálat eredményeit dolgozta fel. Az Egyesült Államokban az egészségügyi dolgozók rendszeres, kötelező vizsgálatának adatait évtizedek óta gyűjtik és sokféle kérdés megválaszolására használták. Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer nő ellenőrző vizsgálatainak különböző adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.
A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcs evését és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát nézték. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletesen vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.
A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az anthocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok főleg a szamócában és az áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen hasznos a Parkinson-kór megelőzése szempontjából is.
MTI / mno
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 18. 07:46, csütörtök | Belföld
Karácsony Gergely: aki Budapestet csődbe taszítja, azt Budapest magával rántja
Aki Budapestet csődbe taszítja, azt Budapest magával rántja - írta a főpolgármester a Facebook-oldalán, reagálva az Állami Számvevőszék jelentésére.
2025. Szeptember 18. 07:45, csütörtök | Belföld
Állami Számvevőszék: intézkedések hiányában a főváros az idei negyedik negyedévében fizetésképtelenné válhat
Intézkedések hiányában a Fővárosi Önkormányzat a 2025. év negyedik negyedévében fizetésképtelenné válhat, amelynek következtében a közfeladatok ellátása is veszélybe kerülhet
2025. Szeptember 18. 07:44, csütörtök | Belföld
Gulyás Gergely: 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány
Szerdai ülésén 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány, ezzel átlagosan a nyugdíjasok számára az idén 51 155 forintot kell kifizetni
2025. Szeptember 17. 07:33, szerda | Belföld
Szijjártó Péter: Amerika feloldja a vízummentességi korlátozásokat a magyar állampolgárok előtt
Szeptember 30-tól az Egyesült Államokban feloldják a vízummentességi program korlátozásait minden magyar állampolgár előtt, ami újabb komoly eredmény Donald Trump elnök hivatalba lépése óta