Városlista
2024. június 7, péntek - Róbert

Hírek

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

- közölte Turzó Lajos alezredes, a létesítmény parancsnokhelyettese hétfői, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A hadgyakorlaton, amely egy magasabb szintű NATO-próba alárendeltségébe tartozik, mintegy négy és fél ezer katona vesz részt. A gyakorlatot egy német hadosztály vezetésével tartják meg, lényege a műveleti képesség gyakorlása.

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre, Pápára 200 földi jármű és 35 forgószárnyas légi jármű, többek között 14 NH90 típusú helikopter vonul fel.

A magasabb szintű hadgyakorlat - amely a Steadfast Defender 2024 nevet viseli - a NATO egyik legkiterjedtebb, Európát átívelő gyakorlata, amelyben 12 ezer katona vesz részt.

A gyakorlatnak három fő irány van, északi irányban Norvégiát és Svédországot, keleti irányban Lengyelországot és Litvániát, déli irányban pedig Magyarországot és Romániát érinti.

A magyarországi gyakorlatra német és holland katonák érkeznek. Innen később mintegy ezer katona romániai ejtőernyős-gyakorlaton vesz részt Torda és Nagysink közelében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

2024. Június 07. 07:18, péntek | Belföld

Nagy Márton: visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér

Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

2024. Június 07. 07:13, péntek | Belföld

Átadták a Kalocsa és Paks között épült új Duna-hidat

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön.