Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 18. 08:30, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Újabb eredmény a szombathelyi tömeges megbetegedések ügyében

Újabb eredmény a szombathelyi tömeges megbetegedések ügyében

Nem mutatott kórokozót a virológiai vizsgálat sem a szombathelyi főzőkonyhán a calici fertőzés ügyében.

Nem mutattak ki kórokozót a laboratóriumi vizsgálatok a szombathelyi központi főzőkonyhán és a melegítő és tálalókonyhákon vett étel- és nyersanyagmintákban, és negatív eredményt adott a gyümölcsleves elkészítéséhez használt fagyasztott gyümölcsök, meggy- és szilvaminták virológiai vizsgálata is - közölte az MTI érdeklődésére szerdán Horváthné Sélley Erzsébet főállatorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője.

Emlékeztetett arra, hogy a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Osztálya, miután szeptember 27-én tudomást szerzett a négy szombathelyi iskolát érintő tömeges megbetegedésekről, azonnal megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket, elvégezte az előírt helyszíni mintavételeket, a fertőtlenítő nagytakarítás idejére, illetve a dolgozók negatív székletvizsgálati eredményeinek bemutatásáig pedig felfüggesztette az érintett konyha működését. A főzőkonyha október 8-ától ismét működhet.

Hozzátette: a laboratóriumba küldött több mint 60 étel-, alapanyag-, tisztítószerminták egyikben sem találtak kórokozót, ugyanakkor a főzőkonyhán használt fertőtlenítő hatású folyékony szappant a laboratóriumi vizsgálatok nem találták kellően hatékonynak, ezért annak további használatát megtiltották az élelmiszerláncban, valamint intézkedtek annak forgalomból való kivonásáról is.

Stánitz Éva megyei tisztifőorvos korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a felkérésükre elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint calici vírus okozta a 338 diák megbetegedését, 115 székletmintában mutatták ki akkor a calici vírust. A hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel, néha hőemelkedéssel járó fertőzés enyhe lefolyású volt, két tanuló került kórházba kiszáradás miatt.

Közleményt adott ki október 4-én a közétkeztetést végző érintett társaság is, amely - a hatósági mintavétellel párhuzamosan - általa levett mintákon végzett laboratóriumi vizsgálat eredményeire hivatkozva nyomatékosította, hogy nem az általuk készített ételek okozták a calici vírus fertőzést.

Az tömeges megbetegedések miatt a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított vizsgálatot, a cég pedig a sajtóban megjelent - szerintük valótlan tartalmú - híradások miatt hatóság félrevezetése gyanújával tett feljelentést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni