Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Utasjogok: megszüntetné a kibúvókat az EP

Utasjogok: megszüntetné a kibúvókat az EP

Közlekedési eszköztől függetlenül gyors tájékoztatást és segítségnyújtást kell biztosítani az utasoknak elégtelen szolgáltatás esetén, a mozgáskorlátozottaknak pedig biztosítani kell az akadálymentes utazást - áll abban a jelentésben, amelyet elfogadott az Európai Parlament. A képviselők azt is kérik az Európai Bizottságtól, hogy tegye hatékonyabbá a panaszbejelentést és lépjen fel a tisztességtelen árképzés ellen.

Georges Bach (néppárti, luxembourgi) jelentéstevő szerint fontos, hogy javítsanak a bajba jutott utasoknak nyújtott szolgáltatás minőségén. Ezért minden reptéren információs pontokat kellene létrehozni, és gondoskodni kellene arról, hogy az utasok telefonon is segítséget kaphassanak. A reptéri személyzetet pedig fel kellene készíteni arra, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani az utazás újratervezésében vagy átfoglalásban, valamint a poggyász eltűnése, panaszbejelentés és kártérítési igény benyújtása esetén.

'Szükség van egy egységes, az EU minden hivatalos nyelvén elérhető panaszbejelentési formanyomtatványra, meg kell határozni a panaszok kezelésének határidejét, és létre kell hozni egy központi, elektronikus uniós panaszirodát' - mondta Bach a plenáris vitán. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamoknak az utasok érdekében egységesen kell alkalmazniuk az utasjogokra vonatkozó szabályokat. Ez a közlekedési vállalatok közti tisztességes versenyt is elősegítené.

A képviselők azt kérik a Bizottságtól, hogy az utasjogok felülvizsgálatáról szóló, novemberben esedékes javaslatában pontosan határozza meg, hogy mi számít 'rendkívüli körülménynek', amikor is a társaságokat nem terheli felelősség az elégtelen szolgáltatásért. Az EP szerint nagyobb jogi védelmet kell biztosítani az utasoknak a légitársaságok csődje esetén is.

Online jegyvásárlás: átlátható árképzés és kombinált jegyek

A Bizottságnak emellett alaposabban kellene ellenőriznie az utasokat a jegyfoglaláskor félrevezető honlapokat, és egy büntetési rendszer létrehozásával kellene kikényszerítenie az átlátható árképzést. Az EP betiltaná a kizárólag a foglalás végén feltüntetett, nem választható hitelkártyaköltségeket, és egységesítené a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat.

A jelentés arra kéri a Bizottságot, hogy népszerűsítse a kombinált jeggyel történő utazást, amely során több közlekedési eszközt is igénybe vehetnek az utasok. Az EP szorgalmazza egy olyan internetes oldal létrehozását is, ahol az utasok könnyen összehasonlíthatják a jegyárakat és az utazási időt, illetve tájékozódhatnak az igénybe vehető közlekedési eszközökről. Ezenkívül az EP szerint a menettérti jegyeknek akkor is érvényesnek kellene lenniük, ha azt az oda útra nem használták fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni